H Δημιουργία του Σύμπαντος σύμφωνα με τον Λεύκιππο

Ο Λεύκιππος (470 - 400 π.Χ.) ήταν δάσκαλος του Δημόκριτου και πατέρας της ατομικής θεωρίας, την οποία πρόβαλε και εξέλιξε ο πιο χαρισματικός, πιθανότατα, μαθητής του. Γεννήθηκε στα Άβδηρα και ήταν μαθητής του Ζήνωνα του Ελεάτη, διατύπωσε πρώτος την υπόθεση ότι η ύλη αποτελείται από άτομα. Ο μέγας αυτός θεωρητικός διέβλεψε από τότε με ακρίβεια την μεγάλη κοσμογονική έκρηξη που σήμερα είναι γνωστή ως Βig Bang.

Σύμφωνα με τον Λεύκιππο:
"O Κόσμος αυτός, σε διάσπαρτη μορφή σχηματίστηκε με τον εξής τρόπο: Τα σώματα των ατόμων, χωρίς αιτία και τυχαία έχοντας την κίνηση, κινούμενα συνεχώς και ταχύτατα, συγκεντρώθηκαν σε έναν τόπο έχοντας ποικιλία σχημάτων και μεγεθών.  
Συναθροιζόμενα δε σε αυτό, εξ’ αυτών όσα ήταν μεγαλύτερα και βαρύτερα, κάθιζαν υπό των υπόλοιπων, ενώ όσα ήταν μικρά και περιφερόμενα, λεία και ευολίσθητα, συνθλίβονταν κατά την συγκέντρωση των σωμάτων, σχηματίζοντας μετέωρο φαινόμενο.  
Όμως όταν έλειψε η πληκτική δύναμη και έπαψε να τα οδηγεί προς το μετέωρο, εμποδίζονταν να φτάσουν κάτω, βιαίως δε αυτά σπρώχθηκαν σε τόπους που μπορούσαν να τα δεχθούν. Αυτοί δε οι τόποι ήταν ο περιβάλλον χώρος και σ΄ αυτόν τον χώρο το πλήθος των σωμάτων διασπάστηκε.
Περιπλεκόμενα δε μεταξύ τους κατά την διαίρεση τους γέννησαν τον ουρανό! Αυτή η φύση των ατόμων, που είναι ποικίλα, αποτελεί την φύση των άστρων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου